Royal Albert Wharf Aerial View
Royal Albert Wharf - Great Eastern Quays Waterfront

Royal Albert Wharf

Royal Albert Wharf is a major new housing development at the east end of the Royal Albert Dock in east London.

This major brownfield regeneration project will deliver a thriving and dynamic mixed-tenure neighbourhood within a historic riverside setting.

Once complete, the new scheme will provide 1,059 new Homes through a mix of tenures with 660 for market sale, 160 for affordable rent and 239 for Shared Ownership.

The extensive phased regeneration project is located on the site of the former IVAX Pharmaceuticals warehouse and offices. It will also provide more than 5,500 sq m of office, retail, leisure and community spaces alongside a new energy centre.

Work spaces and cafés will line the dock where a 100-year old Edwardian pump house still operates, while a tree-lined square will act as a focal point for the community. Public transport, pedestrian and cycle routes are also set to be improved.

The outstanding first phase of this development is complete and has already been recognised by many leading industry awards, including the WhatHouse? Awards, London Evening Standard Property Awards, RICS Awards and RIBA Awards.

Vistry Partnerships has been working in the Royal Albert Basin with its partner Notting Hill Genesis since 2008. Since then, we have entered into a joint venture to deliver a neighbouring site secured from the Greater London Authority (GLA): Gallions Quarter, which will commence on site with construction works in Autumn 2019.

 

Residents at Vistry Partnerships east London development cover footbridge in colourful ribbon to show support for NHS

Design platform Studio Curiosity worked with local residents in east London to wrap a footbridge installed by Vistry Partnerships at the Royal Albert Wharf development in east London, in a rainbow of ribbons as a “message of hope” during the coronavirus pandemic.

Aptly named RAW Rainbow, the art installation covers a footbridge in the Royal Albert Wharf (RAW) in the borough of Newham.

Andrew Morris, an architect and the founder of Studio Curiosity, lives in the RAW apartment complex.

He began by creating his own rainbow of ribbons as part of the national Clap for Carers campaign in the UK, where members of the public showed their support for the NHS by applauding on their doorsteps and making signs with symbols of rainbows.

“The ambition for this project is to create a united message of hope by bringing the local community together in the collective production of a public artwork,” said Morris. “The project started with my own balcony,” he added. “Balconies have become a poignant interface between the public and the private recently. The prototype was developed into one that could be adopted and scaled up to transform large pieces of infrastructure such as the bridge.” Andrew Morris prototyped the design on his balcony. “I hope this provides the opportunity, as a community, to collectively show our gratitude to all the key workers and NHS staff across the country,” said Morris. “I am also interested in the idea of replicating and spreading the project through an Open Source network where the project can be re-purposed and re-used for the identity and enrichment of each city, district or neighbourhood.”

Project Overview

Specialisms

Location

London

Client

Notting Hill Genesis

Contract Value

£250+ million

Project Duration

394 Weeks (over 3 phases)

Homes created

1500+

We looked on Notting Hill’s website and it was great to see the range of new homes on offer. From that, we got a good idea of what types of people were eligible for the scheme, which made us feel confident to apply. When we saw Royal Albert Wharf, we knew it was ideal for us, and a great time to buy in that part of London First time buyer Victoria Smith bought an apartment at Royal Albert Wharf

Project Specialisms

Affordable Housing

True Regeneration